Beroepsinfectieziekte Brucellose
Organisme: |
Brucella ssp. zijn kleine, facultatief intracellulaire gramnegatieve coccobacillen zonder kapsel, sporen of flagellen. Van de zes bekende Brucella-species zijn er vier humaan pathogeen. Dit zijn, in de volgorde van afnemend ziekteverwekkend vermogen voor de mens, Brucella melitensis (Maltakoorts of brucellose mediterrane), Brucella suis (varkensbrucellose), Brucella abortus (veroorzaker van de ziekte van Bang) en Brucella canis (hondenbrucellose). Voor meer informatie zie de LCI richtlijn., CDC en WHO. |
Transmissie: |
Brucella-species hebben een voorkeur voor bepaalde diersoorten, maar meerdere diersoorten kunnen worden geïnfecteerd. Behalve bij (landbouw)huisdieren komen Brucella-infecties ook bij in het wild levende dieren voor.De bacterie komt in het lichaam door de beschadigde huid, via slijmvliezen (bijvoorbeeld de conjunctiva), via de orale weg of via de luchtwegen. De mens raakt meestal besmet door contact met besmette dieren, het drinken van rauwe melk of de consumptie van producten die van ongepasteuriseerde melk zijn gemaakt (zachte kazen). Ook door contact met geaborteerde foetussen of met placenta’s van geïnfecteerd vee kunnen bacteriën overgebracht worden. |
Incubatietijd: |
1 week tot 6 à 7 maanden (meestal 1 tot 2 maanden). |
Medisch beeld: |
Het klinische spectrum van humane brucellose varieert van subklinisch via acuut tot chronisch. |
Diagnostiek: |
Diagnostiek van brucellose leunt op drie pijlers: serologie, conventionele kweek en PCR. |
Werkgerelateerde diagnostiek |
De klachten van brucellose zijn niet specifiek. Daarom is het belangrijk om bij patiënten met atypische klachten en langdurige koorts een gedetailleerde (werk) anamnese af te nemen. Hierbij wordt aangeraden om te vragen naar:
Arbeidsgerelateerde risicogroepen in Nederland zijn laboratoriumpersoneel en werknemers die in contact komen met mogelijk besmette dieren of vleeskarkassen uit het buitenland en reizigers, die besmette dierlijke materialen eten of drinken (o.a. ongepasteuriseerde melk) . |
Melden beroepsziekten |
Zie de NCvB website |
Preventie | |
|
Het zoveel mogelijk vermijden van contact met dieren en dierlijke producten. Zie hiervoor www.lcr.nl. |
|
Brucellae behoren tot de biologische agentia met risicoclassificatie 3. Dit betekent dat er in een laboratoriumsetting op BSL 3 niveau gewerkt moet worden. |
|
Voor laboratorium situaties, zie BSL3. Buiten laboratorium situaties wordt het gebruik van adequate PBM geadviseerd, zoals handschoenen, schorten en adembescherming (minimaal P2 beschermingsniveau). Zie ook de Data Safety Sheets |
|
Er is geen vaccin. De therapie bestaat uit behandeling met antibiotica. |
|
|
|
Goede voorlichting aan werknemers werkzaam met dieren en dierlijke materialen (ook in Nederland), goede voedsel hygiëne en bij werk in endemische gebieden/landen goede voorlichting voor vertrek. www.lcr.nl |
|
Theoretisch zijn mensen met een brucellose-infectie besmettelijk voor anderen. Mens-op-mens transmissie is in de praktijk buitengewoon zeldzaam. |