Beroepsinfectieziekte Trichinellose
Organisme: |
Trichinellose is een parasitaire zoönose die wereldwijd voorkomt en wordt veroorzaakt door nematoden (rondwormen) behorende tot het genus Trichinella. Trichinellose kan een ziektebeeld geven dat sterk varieert afhankelijk van de soort en van het aantal larven: van asymptomatisch tot een fulminante, dodelijke ziekte met hoge koorts, eosinofilie, oedeem, spierpijn, encefalitis en myocarditis. Het is een voedseloverdraagbare aandoening, veroorzaakt door besmet vlees van varken, paard of wild (wilde zwijnen, vossen). Deze dieren kunnen (grote aantallen) larven in het spierweefsel bevatten en per dier door veel verschillende personen worden geconsumeerd. Ondanks de individuele karkascontrole van dieren na de slacht in Europa worden nog altijd uitbraken van trichinellose bij de mens beschreven. Met name in Zuid- en Oost-Europa vinden uitbraken plaats, zowel door het eten van varkensvlees als van wild- en paardenvlees. |
Transmissie: |
Trichinella spiralis komt wereldwijd voor (behalve in Australië), zowel in wild als in gedomesticeerde dieren. Besmetting treedt op door het eten van rauw, gerookt of onvoldoende verhit vlees dat met larven besmet is. Voor de mens vormt besmet paarden- en varkensvlees het grootste risico, echter in principe is elke Trichinella-soort in staat om infecties bij mensen te geven, dus ook de soorten die met name in wild voorkomen. Daarmee vormt ook vlees van wild (met name meer exotische wildsoorten of wild dat niet gekeurd is) een risico. |
Incubatietijd: |
Afhankelijk van de infectiedosis kan de incubatieperiode variëren van een enkele dag (bij hoge infectiedosis of bij ernstige beschadigingen van de darm leidend tot gastro-enterale klachten) tot 45 dagen, maar duurt meestal 10 tot 14 dagen. Voor meer informatie, zie de LCI richtlijn |
Medisch beeld: |
Bij een lichte infectie treden geen verschijnselen op.
De pathogenese onderscheidt drie fasen: |
Diagnostiek: |
Serologische en parasitologische diagnostiek. Voor meer informatie, zie de LCI richtlijn |
Werkgerelateerde diagnostiek |
Jagers lopen risico op besmetting wanneer zij onvoldoende verhit vlees van geschoten carnivoren en wilde zwijnen zelf consumeren. |
Melden beroepsziekten |
Zie de NCvB website |
Preventie | |
|
Voorlichting aan risicogroepen over risico op transmissie bij het eten van onverhit, onvoldoende verhit en ongecontroleerd vlees. |
|
Voorlichting |
|
Niet aan de orde. |
|
Geen vaccin beschikbaar. Medicatie: o.a. albendazol, mebendazol en thiabendazol. Voor meer informatie, zie de LCI richtlijn |
|
Er zijn geen specifieke risicogroepen. Mensen kunnen alleen besmet raken door het eten van besmet vlees. |
|
Voorlichting |
|
Trichinellose is niet van mens-op-mens overdraagbaar. |